Alkatxofa, artixot edo orburu kontserba egiteko prozedura jasotzeko gogoa nuen aspalditik. Araban ikasi dut hau egiten, urtero apirilaren amaieran edo maiatzean, familia osoa elkartuta. Hauek dira 2021eko zifrak:
- 91 dozena alkatxofa (1000 ale inguru) 264€
- 3,5 kg limoi: 10€
- Flaskoentzat tapa berriak: 17€
- Flaskoak urtean zehar gordeak, doan
- (+ ura + gatza)
Guztira 110 flasko atera dira, bakoitzaren kostua 2,65€ izan da (gure goiz pasa doan, noski).
Bitxikeria: 7000 m2 dauzka 1000 orburu eman dituen soroak.
Dokumentu honetan azaldu dut prozedura.
OHARRA: ez erabili prozedura hau beste edozein barazkirekin. Zainzuriak eta bestelako produktu batzuk arriskutsuak izan daitezke, botulismoa eragin dezakeelako gaizki eginez gero.
Aurreko batean denda ekologiko batean hiru markatako orburu kontserbak ikusi nituen. Fraskoa 2,65€ atera zitzaigun guri etxean (gure lana kobratu gabe, noski) eta dendakoak garestiagoak direla ikusi nuen. Gureak goxoagoak gainera, noski! ;-)
PD: datorren urtean hegaluze eta tomate kontserba dokumentatzen saiatuko naiz.